Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

FÁGTERÁPIA-ALAPÚ TALÁLMÁNY A TŰZELHALÁS ELLEN


Tűzelhalás

 

Az Erwinia amylovora által okozott tűzelhalás tünetei egy fertőzött fán.

Az Erwinia amylovora, mely az Enterobacteriaceae család tagja, több, a rózsafélék családjába tartozó növény (pl. alma, körte, birs, galagonya) esetében a súlyos tűzelhalás betegség kórokozója. A betegség súlyos gazdasági károkat okoz Európában, Észak-Amerikában, a mediterrán területeken és Új-Zélandon. A tűzelhalás tűnetei sokak számára ismert, amely terjedésének megelőzésére korábban a növényt kivágták vagy tűzelhalás ellenes, tűzelhalás elleni szereket használtak. A tűzelhalást korábban streptomycinnel kezelték, azonban ez az antibiotikum kiterjedt használata miatt megnövekedett a streptomycin-rezisztens E. amylovora törzsek előfordulási gyakorisága, mely a kezelések hatékonyságának csökkenéséhez vezetett. A tűzelhalás kezelésének alternatív megoldása lehet bakteriofágok alkalmazása.

Kifejlesztettünk egy fág-alapú terméket az alma tűzelhalásos betegségét okozó Erwinia amylovora ellen. A 3 fágtörzset és UV-védő anyagot tartalmazó készítményeink megelőző kezelésben védő hatást mutattak tűzelhalás ellen: amennyiben még nem volt jelen tűzelhalás a kezelt területen, a készítményeknek köszönhetően 90 %-al csökkent a későbbi fertőzések megjelenése. Ez a termék (kisebb mértékben) hatékonynak bizonyult a tűzelhalás terjedésének megállítására egy erősen fertőzött területen, mikor a már kifejlődött eseteket kezeltük.


A tűzelhalás-ellenes fágtartalmú készítmény

 

A tűzelhalás ellenes készítmény sikeres a tűzelhalás megelőzésében és a tűzelhalás terjedésének csökkentésében.

Az új esetek megjelenése 50 %-al csökkent a készítményeinknek köszönhetően. A termék szabadalmaztatása folyamatban van (regisztrációs szám: P07 00 600). Az eredmények alapján a tűzelhalás ellenes készítmény sikeres a tűzelhalás megelőzésében és a tűzelhalás terjedésének csökkentésében.

 
 
 
 
 
 
 

A készítmény kijuttatása

 

Tűzelhalás-ellenes készítmény könnyen kijuttatható a tűzelhalás ellen védendő fákra.

A tűzelhalás ellenes szer gyártástechnológia fejlesztése jelenleg folyik EU-támogatás bevonásával.

A készítményünknek jelenleg nem létezik versenytársa, mivel más hatásos tűzelhalás-ellenes szer a piacon jelenleg nem létezik.

A jövőre szerződünk!

Az általunk kifejlesztett fágterápiás szer kizárólag a tűzelhalás kórokozóját (Erwinia amylovora) pusztítja el, ezzel minimalizálhatjuk a környezetünkbe való beavatkozást.

 

A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg. A projekt száma: GOP-1.1.1-07/1-2008-0038.

 

Az ERWIPHAGE növényvédőszer forgalmazását várhatóan 2013. március 15-án megkezdi az ENVIROINVEST Zrt. a szerződött forgalmazóin keresztül. Az Erwiphage készítmény alkalmas az almafélék, körte, birs tűzelhalásos megbetegedésének megelőzésére továbbá hatékonynak bizonyult a tűzelhalás terjedésének megállításában még erősen fertőzött területen is. Jelenleg az Erwiphage az egyetlen hatásos tűzelhalás-ellenes szer.

További információk a www.tuzelhalas.hu és a www.erwiphage.hu oldalakon található.

 

Vissza a Tevékenységekhez