Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Új fágterápiás kutatóintézet létesül Pécsett

2011.06.07.Az Enviroinvest Zrt. fágterápiás kutatóközpontot és szolgáltatólaboratóriumot létesít Pécsett. A Világgazdaság oldalán megjelent cikk.

A szekszárdi laboratóriumi központtal rendelkező Enviroinvest Zrt. (közösen a Szegedi Tudományegyetem Biotechnológiai Tanszékével és a Pécsi Tudományegyetem Orvosi Mikrobiológiai és Immunitástani Intézetével) négy évvel ezelőtt kezdte meg fágterápiás projektjeit. Új fág alapú készítmények fejlesztésénél figyelembe kell venni, hogy hasonlóan az antibiotikumokhoz, a fágokkal szemben is kialakulhat a célmikroorganizmusban ellenállóképesség. Emiatt a fágok is elveszíthetik hatékonyságukat, de míg egy új antibiotikum kifejlesztésének költségei dollármilliókat tesznek ki, addig egy megfelelően működtetett monitoring rendszeren alapuló és új fágok bevezetését célzó termékfejlesztés költségei ennek töredékére rúgnak. Az ehhez szükséges hátteret biztosító fágterápiás kutatóközpont és szolgáltatólaboratórium létrehozására az Enviroinvest Zrt. a GOP-1.3.2 programra sikeres pályázatot nyújtott be. A fágterápiás központ Pécsett létesül.

A projekt keretén belül 10 új munkahelyet teremtenek magasan képzett munkatársak részére. A kutatóközpont és szolgáltatólaboratórium működésének megkezdése 2012 év elejére várható.

Az új fágterápiás kutatóintézetről szóló cikk elolvasható a Világgazdaság oldalán. Az Enviroinvest Zrt. bakteriofág-terápiás eredményei folyamatosan nyomonkövethetőek a www.phage.hu honlapon.

« vissza a biotechnológia híreire