Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

MBSZ: népszerűsítik a természettudományos képzést

2012.05.31.A természettudományos oktatás - például a biotechnológiai képzés - népszerűsítését célozza az az együttműködési megállapodás, amelyet a Magyar Biotechnológiai Szövetség (MBSZ) és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) vezetője írt alá csütörtökön Budapesten, Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára jelenlétében.

Az együttműködési nyilatkozatot Duda Ernő, az MBSZ elnöke és Kaposi József, az OFI főigazgatója látta el kézjegyével. A megállapodás lénye: az MBSZ az OFI és az Emmi támogatásával vállalja, hogy országos körút keretében ismert és sikeres üzletemberek tartanak előadásokat középiskolákban a természettudományok, a biotechnológia népszerűsítésére.

Mindettől az együttműködési megállapodás aláírói azt várják, hogy növekszik a természettudomásos képzés iráni érdeklődés a felsőoktatásban - mondta Hoffmann Rózsa. Hozzátette: örömmel tölti el, hogy egy olyan fontos iparág, mint a biotechnológia képviselői felismerték, hogy a szakember-utánpótlás érdekében az ágazatban tevékenykedő vállalkozásoknak is többet kell tenniük.

Hoffmann Rózsa hangsúlyozta: az ország gazdasági felemelkedésének egyik feltétele, hogy a természettudományok gyakorlati alkalmazásával az élet minden területén a mostaninál több szakember foglalkozzon. Ennek érdekében kívánja az Emmi az eddiginél hathatósabban támogatni - például a felvételi keretszámok megemelésével - a természettudományos képzés presztízsének növelését a felsőoktatásban.

Ennek szükségességét támasztotta alá Duda Ernő is a saját cége példájával. Elmondta, hogy magyar kutatók helyett külföldieket - japánokat, norvégokat, hollandokat - kell alkalmazniuk, mivel nem találtak Magyarországon megfelelően magas szinten képzett szakembereket az általuk kínált munkára.

Pedig a biotechnológia a világon az egyik legdinamikusabban fejlődő szakterület - mondta. A gazdaságnak ebben a szegmensében még a válság idején is volt év amikor - még Magyarországon is - 40-50 százalékos volt a növekedés. Magyarországon a MBSZ tagvállalatai évente a becslések szerint most mintegy 500 milliárd forintos árbevételt érnek el. Az MBSZ tagjai a magyar biotechnológiai ipar mintegy 80 százalékát képviselik.

Kaposi József kifejtette: reményei szerint a mostani együttműködési megállapodás megkötése egy hosszabb távú pozitív folyamat kezdete lehet. Ennek során nőhet a természettudományos felsőfokú képzésképzésben résztvevők száma Magyarországon.

forrás: MTI

« vissza a biotechnológia híreire