Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Laboratóriumi állatházat adtak át a Pécsi Tudományegyetemen

2012.05.30.Laboratóriumi állatházzal gazdagodott szerdán a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetemmel közös, 1,8 millió eurós biotechnológiai fejlesztési programja keretében.

A PTE arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a biotechnológiai intézetben kialakított laboratóriumi állatházban és annak eszéki részlegében összesen mintegy kétezer egeret és ezer patkányt tartanak majd, élettudományi kutatásokhoz használják őket. A beruházás nagy előnye, hogy a két egyetemnek a jövőben már nem kell nagy költséggel a kutatók igényei szerint módosított génállományú állatokat vásárolnia.

E nagy tisztaságú, kórokozómentes állattartó egység ma már nélkülözhetetlen a magas színvonalú kutatómunkához. A nemzetközi szakfolyóiratok csak akkor fogadják el a tudományos publikációkat, ha a szerzők bizonyítani tudják, hogy a kísérleti állatok tartása megfelelt azoknak a szigorú nemzetközi szabványoknak, amelyek szavatolják az állatkísérletek kórokozók által kiváltott torzításoktól mentes elvégzését.

Ilyen körülmények szükségesek a gyógyszergyárak számára végzett, független minőségbiztosítást jelentő gyógyszer- és toxicitási tesztekhez, dózishatás-kísérletekhez is.

A PTE vezetői korábban elmondták, hogy a pécsi és az eszéki egyetem jövő év elejéig négy európai uniós pályázati forrásnak köszönhetően összesen 1,8 millió eurót költ a szakemberképzést, a kutatásfejlesztést és kutatások hasznosítását célzó biotechnológiai beruházásokra.

Az állatház mellett mindkét intézményben laboratóriumok kialakításával és korszerű eszközpark megvásárlásával biotechnológiai központot hoznak létre, ahol közös képzéseket, kutatásokat folytathatnak a gyógyszeripar és az orvosi biotechnológiai ipar számára.

A laboratóriumok munkájában kiemelt szerepet kaphatnak a rákkal és az immunológiával kapcsolatos kutatások. Utóbbi esetében a munkák összehangolásával lehetőség nyílik immundiagnosztikai eljárások, protokollok kifejlesztésére, szabványosítására, egységesített adatok gyűjtésére, vizsgálatára.

A két intézmény nagy hangsúlyt fektet hallgatóik képzésére is. Tananyagfejlesztéssel nemcsak a 2010 őszén a Strossmayer egyetemen indított biotechnológia alapképzés és a pécsi egyetemen ugyanekkor kezdődött mesterképzés színvonalát emelik, hanem biztosítják, hogy az Eszéken végzett hallgatók Pécsen folytathassák tanulmányaikat.

forrás: MTI


« vissza a biotechnológia híreire