Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

SAJTÓKÖZLEMÉNY: Uniós támogatásból egyedülálló biotechnológiai kutatóközpontot avattak Pécsett

2012.05.18.Az Enviroinvest Zrt. 260 millió forint uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében. A 434 millió forint összköltségű projekt keretein belül a világon elsőként épült fel a nanotechnológiát és a fágterápiát ötvöző ún. nanofágterápiás központ. Az épület átadására ünnepélyes keretek között 2012. május 15-én került sor. A beruházás eredményeképpen 10 új munkahely is létesül.

A pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt. három cég jogutódjaként 2010-ben alakult, négy fő üzletággal (biotechnológiai kutatás-fejlesztés, környezetvédelmi tanácsadás, kereskedelem, elektronikai hulladékgazdálkodás) rendelkezik. Szekszárdi bázissal
2006 óta működtet (jogelődjei révén) kutató-fejlesztő laboratóriumot, melynek fő profilja a bakteriofágterápia. A bakteriofágok (fágok) olyan vírusok, amelyekkel a nem kívánatos (káros, kórokozó) baktériumok elpusztíthatóak. Hatásuk hasonló az antibiotikumokéhoz azzal a különbséggel, hogy mivel nagyon specifikusak, gyakorlatilag nem jelentkezik a kezelések során mellékhatás, illetve csupán minimális beavatkozást jelentenek a környezetbe. A fágterápiás kutatásokat és alkalmazásokat egy intézménybe foglaló fágterápiás központ elsőként létesült az Európai Unióban. Az épület átadására 2012. május 15-én, ünnepélyes keretek között került sor. A Pécsett felépült nanofágterápiás központ világújdonságnak számít abból a szempontból, hogy mindehhez nanotechnológiai eszközöket vetnek be.

A 434 millió forintos beruházásból 260 millió forint költséget Európai Uniós támogatás fedez. A projekt eredményeképpen magas színvonalon felszerelt kutatóintézet, továbbá 10 új munkahely létesül (vegyészek, biológusok, orvos és asszisztensek részére). Az intézmény felszerelése valamint az új munkatársak felvétele jelenleg is zajlik. A projekt során a továbbiakban az Enviroinvest Zrt. munkatársai kifejlesztik a cég első nanofágterápiás termékét, egy antibakteriális hatású liposzómát. A Zrt. által létesítendő nanofágterápiás központ részt kíván venni a felsőoktatásban is.

« vissza a biotechnológia híreire