Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Biotechnológusoknak készült tananyag a pécsi és az eszéki egyetem

2012.08.30.Közösen állított össze tananyagot biotechnológus hallgatóinak a Pécsi Tudományegyetem és az eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem az elmúlt egy évben egy 1,8 millió eurós biotechnológiai fejlesztési program keretében.

Pongrácz Judit, a pécsi orvosi biotechnológiai mesterképzés vezetője csütörtökön a projekt baranyai megyeszékhelyen tartott zárórendezvényén elmondta: elkészítették a genetika, a sejtbiológia, a biofizika, a biokémia, az élettan és a bioinformatika tantárgy egyenként öt tématerületének elektronikus jegyzetét, hanganyagát, valamint javaslatokat dolgoztak ki a tantárgyak harmonizációjára.

Az angol nyelvű tananyag emeli a 2010 őszén a Strossmayer egyetemen indított biotechnológia alapképzés és a pécsi egyetemen ugyanekkor kezdődött mesterképzés színvonalát, a harmonizáció pedig lehetővé teszi az átjárhatóságot az intézmények között.

A PTE vezetői korábban elmondták, hogy a pécsi és az eszéki egyetem jövő év elejéig négy európai uniós pályázati forrásnak köszönhetően összesen 1,8 millió eurót, azaz mintegy félmilliárd forintot költ a szakemberképzést, a kutatás-fejlesztést és a kutatások hasznosítását célzó biotechnológiai beruházásokra.

A magyar-horvát határon átnyúló együttműködés keretében a tananyagfejlesztés mellett Pécsen lehetőség nyílt egy, az élettani kutatásokhoz ma már nélkülözhetetlen laboratóriumi állatház kialakítására, és folyamatban van a közös kutatások helyszínéül szolgáló, korszerű berendezésekkel felszerelt laborok létesítése.

A laboratóriumokban végzett munka eredményei a gyógyszer- és az orvosi biotechnológiai iparban hasznosulhatnak. Pécsen és Eszéken kiemelt szerepet kaphatnak a rákkal és az immunológiával kapcsolatos kutatások, utóbbi esetében a munkák összehangolásával lehetőség nyílik immundiagnosztikai eljárások, protokollok kifejlesztésére, szabványosítására, egységesített adatok gyűjtésére, vizsgálatára.

forrás: MTI

« vissza a biotechnológia híreire