Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Régóta fertőzhetik az embert a halálos vérzéses lázat okozó vírusok

2012.11.09.A nyugati orvoslás által csupán mintegy négy évtizede felfedezett, vérzéses lázat okozó vírusok nem újonnan kialakuló vírusok, mint azt eddig feltételezték, hanem régóta az ember mellett élő, csupán újonnan felfedezett vírusok - vélekednek amerikai kutatók a Science tudományos magazin legfrissebb számában közzétett tanulmányukban.

Ezek a kórokozók a semmiből látszottak előbukkanni a 20. század második felében: a Marburg-vírus 1967-ben, a Lassa-vírus 1969-ben, az Ebola-vírus pedig 1976-ban - idézte fel Pardis Sabeti kutatásvezető, a Harvard Egyetem professzora tanulmányuk bevezetőjében. A kilencvenes évektől azt feltételezték, hogy újonnan kialakuló kórokozókról van szó, Sabeti és kutatócsoportja azonban járványtani és genetikai vizsgálatok alapján úgy véli, hogy ősi eredetűek ezek a vírusok.

Sabeti és munkatársai Nigériában és Sierra Leonéban nemzetközi együttműködésben vizsgálták a vírusok járványtani jellemzőit. A betegségek által leginkább sújtott embercsoportok vértesztjei szerint az emberek jelentős részénél megtalálható a vírusokkal szembeni immunválasz, ami azt jelzi, hogy korábban találkoztak már a vírussal. A Lassa-vírusra egyes csoportokon belül 55 százalékban pozitív lett a teszt, míg az Ebola-vírussal korábban már találkozott emberek aránya elérte a 22 százalékot.

Genetikai vizsgálatok eredménye is azt sugallja, hogy a vírusok jóval régebb óta élnek együtt az emberrel, mint négy évtized. Sabeti számítógépes genetikai modellezése azt mutatta, hogy valamikor 3-10 ezer évvel ezelőtt elterjedt a nyugat-afrikai lakosságon belül egy bizonyos génvariáns, a LARGE. Noha még nem teljesen tisztázott e génváltozat szerepe, a kutatók sejtése szerint rezisztenciát kínálhat a Lassa-vírus ellen.

A Lassa-vírus más vérzéses lázat okozó vírusok családjából ágazhatott el, míg az Ebola-vírus a Marburg-vírusból fejlődhetett ki körülbelül 10 ezer éve. A vírusokkal megfertőzött, de fizikailag nem beteg emberek aránya az érintett területeken arra utal, hogy valamikor genetikai rezisztencia alakult ki velük szemben - idézte a kutatókat a LiveScience című ismeretterjesztő portál (http://www.livescience.com/24644-ebola-lassa-viruses-newly-diagnosed.html).

forrás: MTI

« vissza a biotechnológia híreire