Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Embrionális őssejtté alakítottak felnőtt szövetet spanyol tudósok

2013.09.12.Először sikerült embrionális állapotú őssejtté visszaalakítani élő, felnőtt szövetet - közölték spanyol kutatók.

Úgy vélik, az eredmény a regenerációs kezelések új lehetőségét teremtheti meg súlyos károsodás, például szívroham esetén - ismertette a BBC hírszolgálata a Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmányt.

A tudósok azonban azt sem hallgatták el, hogy az új eljárás a kísérleti állatokban daganat kialakulásához vezetett.

Amikor a petesejt megtermékenyül, magában hordozza a képességet, hogy a bőrtől az agysejtekig a szervezet összes sejtje kialakuljon belőle. Ahogy az embrió növekszik, ez a lehetőség elvész. Azonban ha a felnőtt test szövetét vissza lehet alakítani az embrionális őssejtek állapotába, akkor olyan eljárások válnak lehetővé, amelyek regenerálhatják a romló szem fényérzékelő szöveteit vagy a szélütés után meggyengült agyat.

Az újszülött köldökzsinórvéréből is nyerhetők ilyen őssejtek. A biotechnológia egy másik útja azonban az, amely – nagyobb mennyiségben rendelkezésre álló - felnőtt szövetből igyekszik őssejtet előállítani.

A kísérletet laboratóriumi körülmények között, vegyszerek keverékével vagy génmódosítással már elvégezték, ám most a madridi Spanyol Országos Rákkutató Központ tudósainak sikerült ugyanezt az eredmény állatok testén belül elérniük. A Manuel Serrano vezette kutatócsoport egereken hajtott végre olyan génmódosítást, hogy egy adott gyógyszer hatására a szervezetük olyan anyagokat termeljen, amelyek a szövet sűrűségét az embrióéhoz hasonlóvá alakítják át - ahogy ezt laborkísérletek már igazolták.

A szöveteket sikeresen formálták át embrionális állapotúvá, ám további transzformációs irány híján a szövet gyorsan daganattá alakult.

"Természetesen nem ez a regenerációs orvoslás célja. Irányítható módon akarjuk visszaforgatni az időt, ezen fogunk a továbbiakban dolgozni. Olyan körülményeket kell kialakítanunk, amelyek csak annyira programozzák vissza a sejteket, hogy azok kijavítsák a károsodott szövetet" - magyarázta Serrano.

(http://www.bbc.co.uk/news/health-24047841)

Forrás: MTI

« vissza a biotechnológia híreire