Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Új generációs kötözőanyagok molekulasziták alkalmazásával

(Az oldalon a lelki nyugalom megzavarására alkalmas képek találhatóak, csak erős idegzetűeknek, saját felelősségre.)

 

 

Technológiai szegmens


Módosított sebtapasz

A nehezen gyógyuló sebek több, krónikus betegség állandó kísérői. Ilyenek a cukorbetegség, érelmeszesedés, érszűkület. Általában azokon a testfelületeken alakulhatnak ki, ahol az alapbetegség miatt, a helyi vérellátás zavarokat szenved. Ennek eredményeként egy esetleges trauma után keletkezett sérülés akár éveken keresztül nem gyógyul, így rendkívül rontja a betegek életminőségét. Hasonló gondok nehezítik ilyen esetekben az égési sérülések gyógyulását is.

Az utóbbi évtizedben jelentek meg, s terjedtek el a krónikus sebek kezelésében az un. Alginát alapú kötszerek. E korszerű anyagok tulajdonképpen izotóniás környezetet fenntartó kálcium nátrium alginát gélek, melyek a sebfelületekre helyezve felszívják a sebváladékokat, megakadályozva így annak kiszáradását (ami ilyenkor nagy fájdalommal jár).

 

Piaci igény


A sebgyógyulás komplex folyamat, melynek vezérlő elemei fehérjék. Az alginát kötszerek, miután a seb felületén megduzzadnak, olyan belső pórusszerkezetűek lesznek, amelyben az említett fehérjék és a szérum nagy molekulás komponensei is diffúzió képesek lesznek. Így a kötözéskor a sebből a kötöző anyaggal együtt eltávolíttatnak. (Természetesen ez igaz minden egyéb kötöző anyagra is). A természetes sebgyógyulási folyamatban viszont a sebfelszínen kialakuló var nemcsak mátrixot biztosít a szaporodó sejteknek, hanem a sebgyógyulási faktorokat is helyben tartja (eritropoetin, NGF). Kifejlesztett tapaszunk is így működik, a sebben a gyógyulás vezérléséért felelős faktorokat bekoncentrálja. Potenciális piac a teljes népesség ötven éven felüli szegmense, nem is beszélve az égési sérülésekről, felfekvésekről.


A mi megoldásunk


Kézenfekvő megoldásnak tűnt olyan új tapasz kifejlesztése, amely molekulaszűrő tulajdonsággal rendelkezik, azaz, a kismolekulájú anyagokat beengedi, míg a szérum fehérjéket nem, s így felgyorsíthatja a sebgyógyulási folyamatokat. Rendelkezünk egy olyan egyszerű megoldással, melynek segítségével az un. ionotrop gélszerkezetek felületén szabályozható pórusméretű és nem immunogén molekulaszita hozható létre. Eljárásunkat szabadalmi oltalom védi. Szakmailag felkészültünk a tömeggyártás előkészítésére.


Eredményesség

 

Kiindulási állapot


Egy férfi páciens több mint egy év óta nem gyógyuló lábszárfekélye miatt panaszkodott, mely fekélyt a ma legkorszerűbbnek tartott melgisorb (alginát) kötszerrel kezelték. Kifejezett kérésére és felelősségére kötszerét elláttuk molekulaszitával, és minden egyéb kezelési utasítást változatlanul hagyva tovább kezelte magát. A teljes gyógyuláshoz hat és fél hónapra volt szükség. A kezelt férfi 50 éves II típusú cukorbeteg insulin therápiában részesül, magas vérnyomása van–bár kezelik- ingadozik gyakori italfogyasztása miatt.

Egy hölgy páciens , 45 éves , magas vérnyomással, krónikus láb oedémával kezelték, amely kifekélyesedett, majd ez mintegy négy centiméter méllyé, s ugyanennyi cm átmérőjűvé vált elviselhetetlen, csillapíthatatlan fájdalommal.

Másfél év után a mély seb körül férfitenyér átmérőjű hámfosztott terület alakult ki . A hölgy folyamatos orvosi kontroll alatt áll. Három hónap kezelést követően a fekély feltöltődött, mérete az eredetinek már csak töredéke. A folyamatos fagocitózisra és szövetelhalásra utaló jelek alig látszanak.

 

Regenerálódó sarjszövet


Mélyén intenzív ér és szöveti feltöltődés látható élénkpiros kapillárisokkal. Körül a folyamatosan belenövő hámszövet látható.

„A jövőre szerződünk”

Felmerülhet a kérdés, mi köze van a molekulaszitával kiegészített sebtapaszoknak a fágtherápiához? Az elmúlt év során kiderült, hogy ezeknek a gélszerkezeteknek a külső felülete képes a bakteriofágok megkötésére is, úgy hogy azok aktivitásukat nem veszítik el.

Innen már könnyű belátni, hogy a krónikus sebeket mindig veszélyeztető gennykeltő baktériumok ellen izolált fágokkal együtt nagyon hatékony eszköz kerülhet a gyógyítók kezébe.

 

 

Vissza a Tevékenységekhez