Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

MFC alapú diagnosztikai műszer fejlesztése

A projekt célja egy olyan új diagnosztikus eljárás és műszer kifejlesztése, aminek segítségével a klinikai mintafeldolgozás során lehetővé válik a baktériumok antibiotikum rezisztencia érzékenységének gyors meghatározása és ezzel a célzott antibiotikumterápia mielőbbi megkezdése. A módszer egy fenotipusos teszt, amely a vizsgált baktérium (humán izolátum) élettani változásait követi nyomon különféle antibiotikumok jelenlétében.

Az általunk bevezetni kívánt módszer alapját a mikrobiális üzemanyagcella (Microbial Fuel Cell, továbbiakban: MFC) technológia képezi. A projekt keretében először az általunk fejlesztendő assay érzékenységét, valamint megbízhatóságát kívánjuk beállítani, majd miniatürizálni kívánjuk a rendszert úgy, hogy egy felhasználó barát, több csatornás vizsgáló panelen alapuló rendszert kapjunk. Ehhez a projekt második felében egy prototípust tervezünk, állítunk össze és tesztelünk, mely műszer a panelrendszerbe felvitt vizsgálati anyagokban levő baktériumok anyagcsere változásait feszültségváltozások révén követi nyomon.

A nyert adatokból a vizsgálati minták feldolgozása automatizálható és automatikusan kiértékelhető jóval rövidebb idő alatt, mint a jelenleg elterjedt növesztéses alapú technikáknál.

Ezen célkitűzések megvalósításával a projekt eredményeként létrejövő termék hozzájárul a fertőző betegségek elleni küzdelem hatékonyabbá és a célzott, gyors diagnosztika révén a gyógyítás olcsóbbá tételéhez.

A rendszer felépítését az alábbi ábra szemlélteti vázlatosan.

A projekt támogatást nyert a Jedlik Ányos programon, és 2010 folyamán zárul. Együttműködő partnerünk (a projekt koordinátora) a Bioplex Kft.

A jövőre szerződünk!

A projekt eredményeképpen egy újfajta, nagyérzékenységű diagnosztikai rendszer kerül kifejlesztésre, mely megfelel a jövő kihívásainak!


A PROJEKT A NEMZETI TECHNOLÓGIA PROGRAM KERETÉBEN, A KUTATÁSI ÉS TECHNOLÓGIAI INNOVÁCIÓS ALAP TÁMOGATÁSÁVAL VALÓSUL MEG. PROJEKT JELE: MFCDIAGN, TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉS SZÁMA: OM-00100/2008.