Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Nanofágterápiás központ létrehozása

Az Enviroinvest Zrt. 2010 decemberében pályázatot nyújtott be a GOP-1.3.2 programra egy saját tulajdonú, a fágterápiás kutatások végzésére, illetve a fágterápiás termékek alkalmazásának nyomonkövetésére alkalmas kutatóintézet létesítésére.
A támogatási döntés pozitív volt, a támogatási szerződés 2011.07.11-én hatályba lépett. Az alábbiakban ismertetjük a GOP-1.3.2 programon elnyert támogatással megvalósuló projekt részleteit.

A projekt két részre osztható: kutatóintézet létrehozása, és nanofágterápiás termék létrehozása.

A kétszintes, 411 m2 hasznos alapterülettel rendelkező kutatóintézet Pécsett, az Enviroinvest Zrt. székhelyén (Pécs, Kertváros u. 2.) létesül. Az alsó szinten kapnak helyet az irodák, a könyvtár, a szociális és egyéb kiszolgáló helységek. A felső szintet egy légzsilipen keresztül lehet majd megközelíteni. Ez a szint tisztatér lesz, ahol a keringetett, szűrt levegő túlnyomása fogja megakadályozni szennyező anyag bekerülését. Itt 6 db laboratórium, kiértékelő iroda, hidegszoba, állat- és növényház (utóbbi kettő külön zsilipelve) fog helyet kapni. Az építkezésről több képet talál galériánkban.

 

latvanyterv

 

 A létesülő kutatóintézet látványterve


A kutatóintézet felszereltségének részét fogja képezni egy olyan robot, amely egyszerre 96 mintából tud DNS-t vagy RNS-t kivonni, illetve továbbítja azokat elemzésre - emberi beavatkozás nélkül -, elkerülve ezáltal a tévesztés és a minták befertőzésének lehetőségét. Kiemelendő továbbá egy DNS szekvenáló berendezés beszerzése, mely egyidejűleg 96 DNS minta bázissorendjének meghatározását tudja elvégezni. Ezek mellett olyan fermentációs kapacitást hozunk létre, melynek során egy 5 literes kutatófermentort és egy 250 literes félüzemi fermentort fogunk beszerezni.

A fágterápiát és nanotechnológiát ötvöző kutatóintézet a világon eddig nem létesült, tehát a GOP-1.3.2 támogatással megvalósuló beruházás világszinten is újdonságnak számít.

A projekt megvalósításával 10 új munkahely létesül: 1 fő PhD fokozattal rendelkező vezető kutató, 5 fő diplomás kutató és 4 fő laborasszisztens alkalmazása tervezett.
Az új munkatársak már feladatot kapnak a cég első nanofágterápiás termékének létrehozásában is, amely egy MRSA-ellenes nanofágterápiás liposzóma kifejlesztése. A fejlesztés felhasználásával elérhető lesz, hogy a vérbe injektált lipidcseppbe (liposzómába) zárt nanofágterápiás termék felismerje az MRSA baktériumokat, és elpusztítsa azokat.

Annak érdekében, hogy a kutatóintézet hosszú távon fenntartható legyen, külső szolgáltatást is vállalunk, mely elsősorban mezőgazdasági, élelmiszeripari szektorokban előforduló kórokozók, genetikai markerek, allélek molekuláris azonosítását, fermentációs feladatok megoldását, technológiák optimalizálását jelenti.

 

Vissza a Tevékenységekhez