Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

GOP-2011-1.1.1 Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása

Hasonlóan a humán gyógyászathoz, a növényvédelemben is lényeges, hogy a kórokozó illetve a gazdaságilag káros baktériumokat el tudjuk pusztítani. E problémára kínál új megközelítésú megoldást a fágterápia és a nanotechnológia.

A projekt során fágterápiás növényvédőszereket fogunk fejleszteni az alábbi kórokozók ellen:

 

  • Xanthomonas campestris pv. vesicatoria (paprika levélfoltosság és levélhullás, illetve a paradicsom baktériumos varasodása)
  • Pseudomonas syringae pv. tomato (paradicsom baktériumos varasodása)
  • Ralstonia solanacearum (barnarothadás pl. burgonya esetében)
  • Xanthomonas oryzae (rizsvész)

 

A fent felsorolt 4 kórokozó nehéz vagy lehetetlen a megfelelő védekezés a jelenlegi növényvédőszerekkel. A R. solanacearum esetében a legfontosabb a megelőzés. Ez a karantén kórokozó, ha előfordul egy adott parcellában, oda 6 évig nem vethető olyan növény, amely potenciális gazdája a R. solanacearum-nak. A rizsvész kórokozója zárlati kórokozó, jelenleg nem áll rendelkezésre hatásos növényvédőszer ellene. A másik két kórokozó (X. campestris pv. vesicatoria és P. syringae pv. tomato) ellen jelenleg a higiéniás előírások betartásával és réz tartalmú növényvédőszerekkel próbálnak védekezni.

 

Az Enviroinvest Zrt. által fejleszteni kívánt fágterápiás növényvédőszerek rendkívül specifikusak (fágok olyan baktériumokat fertőzni képes vírusok, amelyek csak az adott baktériumra hatnak), ezért alkalmazásuk több elénnyel jár a szélesebb spektrumú készítmények alkalmazásával szemben. Ezek közül a legfontosabbak:

 

  • A fágok hatásmehanizmusa eltér a hagyományos antibakteriális készítményekértől, így olyan esetben is bevethetőek, amikor a többi készítmény csődöt mond.
  • A fágok mutációra is képesek, így ha kialakul ellenük a rezisztens baktériumtörzs, létre fog jönni az a fágtörzs, amely támadni lesz képes ezt is.
  • A fágok önsokszorozóak és önkorlátozóak: addig szaporodnak, amíg a gazdabaktérium jelen van, majd ezután leáll a sokszorozódásuk és lebomlanak.
  • A környezetben 100%-ig lebomlanak és környezetbarátak.

 

A nanotechnológiai megközelítés lényege, hogy olyan félvezető fémoxid részecskéket állítunk elő, amelyek UV fénnyel gerjesztve reaktív oxigén spécieszeket generálnak. Az oxidatív gyökök révén (szuperoxid és hidroxil gyökök) a vírusok, a gombák és a baktériumok is ártalmatlaníthatók. A fém-oxidok közül a célra leginkább a titán-dioxid alkalmas, mivel kémiailag stabil, nem toxikus, könnyen előállítható, valamint magas fotoaktivitást mutat. E készítmény széles hatásspektrumú lesz. Jelen pályázatban a készítmény létrehozásának I. fázisát kívánjuk megtenni, azaz létrehozzuk a nanorészecskéket és a laboratóriumi valamint az üvegházi kísérleteket fogjuk elvégezni. 

 

Fontos kiemelnünk, hogy a fágterápiás és nanorészecskéket tartalmazó készítmények nem egyszerre, hanem eltérő alkalommal kerülnek alkalmazásra. A fágterápiás készítményekkel 48 óránként 3 alkalommal javasolt a permetezés, mely után javasoljuk a nanorészecskéket tartalmazó készítmény használatát.

 

A pályázatról további információk az alábbi linken érhetők el:

 

Pályati hírek, eredmények